West Heath House, our specialist rehabilitation service for people with an acquired brain injury and complex needs based in a suburb of Birmingham, underwent a major refurbishment in 2020.

This was a collaborative project from the beginning, with the clinical team working alongside the contractors from the planning stages through to the design of bespoke ensuite bedrooms and rooms. As well as this, the people we support had regular updates on the project and were shown the work in progress as much as possible, and they also got the opportunity to vote for the colours used in the new look. This was a great experience for everybody involved and built a really positive working relationship with the contractors.

West Heath House now has eight newly refurbished bedrooms, new flooring throughout the unit, a new meds room, a new clinical office and all corridors refreshed, repainted and looking great. Moving walls by the smallest amount has made a huge difference for our wheelchair users.

Sally McCoy, the Service Manager tells us:

“Wow, what a difference in so many ways! The people we support love the new spaces and the ability to be able to move around move independently. The staff have all commented on how the improved environment has made such a difference to their wellbeing. Given the challenging year we have all had, having a project like this has really helped with the morale and the changes are so noticeable that all the dust and disruption have been so worth it.

Our newly refurbished gym, sees so many more activities now and is set up to allow groups to be happening whilst others are using the exercise equipment. Our improved outcome measures are evidence of the benefit of the improved environment. It has been a really positive experience”.

Here are some comments from a couple of people we support who moved into the newly refurbished rooms

“It is better than my room at home”

“It’s like staying in a hotel”

Read more about West Heath House here